3/3/2020 op 31 maart in De Stem, praatkaffee psychose: De machtige machteloze – de plaats van de hulpverlener binnen de triadeRead Now Praatkaffee Psychose De Stem richt zich open en laagdrempelig naar familieleden en andere medebetrokkenen. De avond wordt telkens kort ingeleid met een thema dat mogelijk de tongen al kan helpen losmaken, maar het hoofdprogramma is het praatkaffee zelf: open gesprekken rond de verschillende tafels, waarin alle thema’s en verhalen welkom zijn.
met op 31/03 een inleiding rond: De machtige machteloze – de plaats van de hulpverlener binnen de triade Binnen de triade die de zorg voor mensen met psychosegevoeligheid kenmerkt wordt de dag van vandaag terecht veel aandacht besteed aan (de plaats van) de zorgvrager en zijn/haar familie. De rol van de hulpverlener dreigt soms tussen de plooien van het gesprek te vallen. Nochtans is hij/zij zowél als medebetrokkene en als partner met een zekere expertise betekenisvol binnen deze triade. Die betekenis is echter niet meer zo duidelijk als ze vroeger geweest is: daar waar de hulpverlener vroeger de regie van het therapeutisch proces in handen had is dit steeds minder het geval. Tijdens een vraaggesprek tussen de verschillende partners wordt de macht en/of de machteloosheid van de hulpverlener onderzocht. Na deze inleiding is er uiteraard weer voluit tijd voor een ongedwongen babbel en drankje aan de tafels. welkom op dinsdag 31 maart 2020 in De Valkaart, A. Rodenbachstraat 42, Oostkamp 18u30 deuren open – 19u stipt start inleiding deelname gratis – vooraf inschrijven is niet nodig https://www.praatkaffee-destem.be/komende-bijeenkomsten/de-machtige-machteloze verder op het programma van De Stem, Praatkaffee Psychose: 26/05/2020 Viering 10-jarig bestaan De Stem telkens in De Valkaart, Oostkamp, van 18u30 tot 22u meer info op www.praatkaffee-destem.be 7/1/2020 op 28 januari in De Stem, praatkaffee psychose: Zorgt de 'mantelzorger' ook voor zichzelf?Read Now Praatkaffee Psychose De Stem richt zich open en laagdrempelig naar familieleden en andere medebetrokkenen. De avond wordt telkens kort ingeleid met een thema dat mogelijk de tongen al kan helpen losmaken, maar het hoofdprogramma is het praatkaffee zelf: open gesprekken rond de verschillende tafels, waarin alle thema’s en verhalen welkom zijn.
met op 28/01 een inleiding rond: Zorgt de 'mantelzorger' ook voor zichzelf ? Als een familielid, partner of vriend een psychose krijgt, heeft dat grote gevolgen. Niet alleen voor hem of haar, maar ook voor de familie en naastbetrokkenen. Wie als familie, vriend of naaste zorg opneemt wordt ook wel een mantelzorger genoemd. Naasten van mensen met een psychotische kwetsbaarheid herkennen zich meestal niet meteen in het etiket ‘mantelzorger’. Ten onrechte, want mantelzorgers zijn mensen die vanuit een sociale en emotionele band iemand met een verminderde zelfredzaamheid helpen en ondersteunen in het dagelijkse leven. Mantelzorg kan zwaar zijn en het is belangrijk om ook als mantelzorger staande te blijven. Tijdens dit praatcafé nodigen we Francky Debusschere uit als gastspreker. Francky is educatief medewerker bij Samana en is er verantwoordelijk voor de uitbouw van de mantelzorgvereniging. Vanuit zijn ervaring staat hij stil bij het belang van zelfzorg als mantelzorger. Zo gaat hij in gesprek over de eigen noden maar vooral ook waar je krachtbronnen kan vinden. Zelfzorg begint immers met zichzelf de toestemming te geven om aandacht te hebben voor jezelf en goed voor jezelf te zorgen. Na deze inleiding is er uiteraard weer voluit tijd voor een ongedwongen babbel en drankje aan de tafels. welkom op dinsdag 28 januari 2020 in De Valkaart, A. Rodenbachstraat 42, Oostkamp 18u30 deuren open – 19u stipt start inleiding deelname gratis – vooraf inschrijven is niet nodig https://www.praatkaffee-destem.be/komende-bijeenkomsten/zelfzorg verder op het programma van De Stem, Praatkaffee Psychose: 31/03/2020 De machtige machteloze – over de hulpverlener binnen de triade 26/05/2020 Viering 10-jarig bestaan De Stem telkens in De Valkaart, Oostkamp, van 18u30 tot 22u meer info op www.praatkaffee-destem.be 19/12/2019 het zorgcircuit psychose organiseert opnieuw een info- en gespreksgroep voor familiebetrokkenen (InfoP)Read Now Door het vergroten van kennis en het verwerven van inzicht in het ziektebeeld, zien we dat mensen vaak op een andere manier met het psychisch kwetsbare familielid kunnen omgaan. Gedurende 5 avondbijeenkomsten komen verschillende thema’s aan bod.
Vanaf 21 januari 2020. Meer informatie en datums zijn hier te vinden. 23/10/2019 op dinsdagavond 26 november in De Stem, praatkaffee psychose: Jeroen Zwaal & Aukje Kerkhof over ‘de verwarde man’ - in voormiddag en namiddag ook kans op VR-workshopRead Now Praatkaffee Psychose De Stem richt zich open en laagdrempelig naar familieleden en andere medebetrokkenen. De avond wordt telkens kort ingeleid met een thema dat mogelijk de tongen al kan helpen losmaken, maar het hoofdprogramma is het praatkaffee zelf: open gesprekken rond de verschillende tafels, waarin alle thema’s en verhalen welkom zijn. met op 26/11 als inleiding: Jeroen Zwaal & Aukje Kerkhof over ‘de verwarde man’ Aukje Kerkhof en Jeroen Zwaal (Nederland) kwamen elkaar in IJsland voor het eerst tegen in 2006 en sindsdien zijn ze samen. Ruim 13 jaar verder hebben ze samen een dochter van 11. Ogenschijnlijk een normaal blij en gelukkig gezinnetje. Toch is er veel gebeurd in die jaren na 2006, maar ook al lang daarvoor. In 2011 kreeg Jeroen zijn vijfde en laatste psychose. Dat was een heftige ontregelende crisis die veel impact had. Ondanks deze ontwrichting komen ze de tijd samen goed door, ieder met eigen talenten, kracht en passie, maar ook dankzij hun beider creativiteit en humor. Ook werk speelt daarin een belangrijke rol. Aukje is theatermaker en zangeres en Jeroen ruilde zijn hulpverlenersrol in voor die van ervaringsdeskundige. In het verwerken van de gebeurtenissen van 2011 vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plek. Uit wat voor familiesysteem komt Jeroen? Wat gebeurde er in Aukjes gezin van herkomst waardoor er jaren later nog zoveel angst is? Graag nemen Aukje en Jeroen de aanwezigen mee op deze onstuimige reis waar veel gebeurtenissen steeds uitkomen op hetzelfde antwoord: “Elkaar graag zien in liefde en vertrouwen. En waar dat niet lukt beter leren kijken naar onszelf én onze omgeving.” Na deze inleiding is er uiteraard weer voluit tijd voor een ongedwongen babbel en drankje aan de tafels. welkom op dinsdag 26 november 2019 in De Valkaart, A. Rodenbachstraat 42, Oostkamp 18u30 deuren open – 19u stipt start inleiding deelname gratis – vooraf inschrijven is niet nodig https://www.praatkaffee-destem.be/komende-bijeenkomsten/de-verwarde-man/ volgende avonden van De Stem, Praatkaffee Psychose (thema’s nog in voorbereiding): 28/01/2020 31/03/2020 telkens in De Valkaart, Oostkamp, van 18u30 tot 22u meer info op www.praatkaffee-destem.be diezelfde dag organiseren Jeroen Zwaal en Aukje Kerkhof ook een Virtual Reality-workshop over 'de verwarde man' Met de Virtual Reality workshop krijgen de deelnemers aan de hand van een getekende virtuele vertelling een inkijkje in het leven van Aukje en Jeroen, in de periode dat Jeroen ontregelt. Op een interactieve manier kruip je even in het hoofd van Jeroen, waarbij duidelijk wordt dat de scheidingslijn tussen normaal en verward gedrag vaak moeilijk is om te maken. De Virtual Reality-workshop gaat 2x door op dinsdag 26/11/2019:
Plaatsen voor deze Virtual Reality-workshop zijn erg beperkt. Inschrijving is pas definitief na bevestiging en betaling. 's Avonds brengen Jeroen Zwaal en Aukje Kerkhof hun verhaal ook in het praatkaffee psychose De Stem (gratis), maar dan korter en zonder Virtual Reality. 22/8/2019 op 24 september in De Stem, praatkaffee psychose: Beroepsgeheim – wie zorgt, praat mee?Read Now Praatkaffee Psychose De Stem richt zich open en laagdrempelig naar familieleden en andere medebetrokkenen. De avond wordt telkens kort ingeleid met een thema dat mogelijk de tongen al kan helpen losmaken, maar het hoofdprogramma is het praatkaffee zelf: open gesprekken rond de verschillende tafels, waarin alle thema’s en verhalen welkom zijn.
met op 24/09 een inleiding rond: Beroepsgeheim wie zorgt, praat mee? Deze avond van ons praatkaffee psychose start met een panelgesprek rond beroepsgeheim. Het beroepsgeheim is een belangrijke pijler in de gezondheidszorg, die zorgvragers en zorgverleners ondersteunt om een vertrouwensrelatie uit te bouwen. De zorgvrager weet dat vertrouwelijke informatie zoals medische gegevens en andere persoonlijke zaken niet zomaar worden gedeeld met anderen. Maar ook het delen van noodzakelijke informatie is cruciaal in de zorgverlening, om als team en ruimer netwerk samen beter af te stemmen op de eigen noden en zorgen van een persoon. Tegelijk mag beroepsgeheim geen excuus of reflex worden om niet met elkaar te spreken of te luisteren. Hoe ruim kan een ‘gedeeld beroepsgeheim’ worden uitgebreid? Op welke manier’ kan zwijgplicht ook rekening houden met een ‘stem’ en ‘spreekrecht’ van familieleden of andere naastbetrokkenen die mee de zorg dragen? Hoe zorgen we ervoor om hiermee zorgvuldig om te gaan? VRT-journalist Chris De Nijs spreekt hierover met Kim Steeman, coördinator van het Familieplatform Geestelijke Gezondheid, samen met een cliënt, een betrokken familielid en een hulpverlener. Na deze inleiding is er uiteraard weer voluit tijd voor een ongedwongen babbel en drankje aan de tafels. welkom op dinsdag 24 september 2019 in De Valkaart, A. Rodenbachstraat 42, Oostkamp 18u30 deuren open – 19u stipt start inleiding deelname gratis – vooraf inschrijven is niet nodig www.praatkaffee-destem.be/komende-bijeenkomsten/beroepsgeheim verder op het programma van De Stem, Praatkaffee Psychose: 26/11/2019 Jeroen Zwaal over 'De Verwarde Man' (in voorbereiding) 28/01/2020 (thema nog in voorbereiding) telkens in De Valkaart, Oostkamp, van 18u30 tot 22u meer info op www.praatkaffee-destem.be 11/3/2019 op 26 maart in De Stem, praatkaffee psychose: 'De regen die naar boven valt' (een radio-documentaire van Xandry van den Besselaar)Read Now Praatkaffee Psychose De Stem richt zich open en laagdrempelig naar familieleden en andere medebetrokkenen. De avond wordt telkens kort ingeleid met een thema dat mogelijk de tongen al kan helpen losmaken, maar het hoofdprogramma is het praatkaffee zelf: open gesprekken rond de verschillende tafels, waarin alle thema’s en verhalen welkom zijn. met op 26/03 een inleiding rond: De regen die naar boven valt een radio-documentaire van Xandry van den Besselaar In 2016 won de toenmalige studente aan het conservatorium in Antwerpen met deze documentaire de NTR-radioprijs. Kun je een psychose begrijpen? Hoe voelt dat? Wat zie en hoor je? En wanneer ben je eigenlijk psychisch ziek? Met deze vragen voert Xandry van den Besselaar een intiem gesprek met haar huisgenoot en vriend Willem, die na druggebruik psychotisch werd. Hij vertelt op een poëtische manier zijn verhaal. Zij luistert en laat stiltes bestaan. Opnieuw keren we terug bij de vraag hoe psychose te begrijpen en voeren daarover met Xandry een gesprek. Na deze inleiding is er – zoals gebruikelijk – voluit de tijd om ongedwongen met elkaar te praten bij een drankje aan de tafels. welkom op dinsdag 26 maart 2019 in De Valkaart, A. Rodenbachstraat 42, Oostkamp 18u30 deuren open – 19u start inleiding deelname gratis – vooraf inschrijven is niet nodig flyer verder op het programma van De Stem, Praatkaffee Psychose: 28/05/2019 beroepsgeheim (in voorbereiding) 24/09/2019 (thema nog in voorbereiding) telkens in De Valkaart, Oostkamp, van 18u30 tot 22u meer info op www.praatkaffee-destem.be 4/2/2019 het zorgcircuit psychose organiseert opnieuw een info- en gespreksgroep voor familiebetrokkenen (InfoP)Read Now Door het vergroten van kennis en het verwerven van inzicht in het ziektebeeld, zien we dat mensen vaak op een andere manier met het psychisch kwetsbare familielid kunnen omgaan. Gedurende 5 avondbijeenkomsten komen verschillende thema’s aan bod.
Vanaf 13 maart 2019. Meer informatie en datums zijn hier te vinden. 8/1/2019 op 29 januari in De Stem, Praatkaffee Psychose: ‘Zorgmijders' (Sylvia Hubar en Dirk Monsieur)Read Now Praatkaffee Psychose De Stem richt zich open en laagdrempelig naar familieleden en andere medebetrokkenen. De avond wordt telkens kort ingeleid met een thema dat mogelijk de tongen al kan helpen losmaken, maar het hoofdprogramma is het praatkaffee zelf: open gesprekken rond de verschillende tafels, waarin alle thema’s en verhalen welkom zijn.
met op 29/01 een inleiding rond: Zorgmijders (Sylvia Hubar en Dirk Monsieur) zorgmijder – iemand die, vaak psychische, gezondheidsproblemen heeft en zorg nodig heeft maar nadrukkelijk geen hulp of zorg vraagt of accepteert en zorginstellingen mijdt Graag verwelkomen we Sylvia Hubar, projectwerker ggz in het wijkgezondheidscentrum de Ridderbuurt en Dirk Monsieur, psychiater binnen het mobiel crisisteam in Leuven. Zij zullen ons toelichten hoe zij te werk gaan… Wanneer mensen en instanties zich zorgen maken over de zorgmijders… Welke stappen zijn nodig tot het verlenen van hulp… Hoe komen ze in contact? Contact maken en zoeken… Het eerste contact is vaak het moeilijkst. De doelgroep wordt immers niet voor niets ‘zorgwekkende zorgmijders’ genoemd – of laten we ze zorgvuldige zorgzoekers noemen. Hoe komen we tot het formuleren van een duidelijke hulpvraag van de cliënt? Het realiseren van een vertrouwensband… Het kan zijn dat je na een jaar nog niet verder bent gekomen… Eenmalige contacten proberen omzetten naar wekelijkse bezoeken… Het planmatig werken… een manier proberen zoeken zodat de cliënt zelf zijn problemen kan aanpakken waarbij het belang van het betrekken en versterken van het sociaal netwerk! Na deze inleiding is er uiteraard weer voluit tijd voor een ongedwongen babbel en drankje aan de tafels. welkom op dinsdag 29 januari 2019 in De Valkaart, A. Rodenbachstraat 42, Oostkamp 18u30 deuren open – 19u start inleiding deelname gratis – vooraf inschrijven is niet nodig verder op het programma van De Stem, Praatkaffee Psychose: 26/03/2019 trauma en psychose (in voorbereiding) 28/05/2019 (thema nog in voorbereiding) meer info op www.praatkaffee-destem.be Op vrijdag 9 november hebben we voor ons gezamenlijk project 'Op weg met Open Dialogue' (Noord-West-Vlaanderen) een Open Minds Award gekregen, als "duurzame innovatie naar een betere geestelijke gezondheidszorg en met betekenisvolle zorg voor elkaar". Hulpverlenen is verbinding maken - en daarbij is Open Dialogue bij uitstek een hulpverlenersaanpak die bouwt op een brede, flexibele en open reflecterende samenwerking. We vertegenwoordigen dan ook een ruimere achterban van gedreven partners en teamleden die hiervoor samen verder de mouwen willen opstropen. We zijn onderweg met Open Dialogue en we hebben nog een hele weg te gaan - maar een pad ontstaat door er samen op te lopen. Deze Open Minds Award betekent voor ons een warme erkenning en een krachtige extra aanmoediging. Zorgnet-Icuro, de jury en alle stemmers - onze bijzondere dank daarvoor! Ook onze andere Brugse collega's van MIS-verstand kregen een Open Minds Award - een ferme proficiat! Daarnaast zijn we zeker ook enthousiast over de bevlogen winnaars van de Open Minds Awards voor de andere categorieën: BOTS én WEP uit Sint-Niklaas TEJO Vlaanderen https://www.zorgneticuro.be/nieuws/het-mis-verstand-tejo-bots-op-weg-met-open-dialogue-en-wep-winnen-de-eerste-open-minds-awards 1/11/2018 op 27 november in De Stem, Praatkaffee Psychose: ‘Stemmen horen' (dr. Dirk Corstens)Read Now Praatkaffee Psychose De Stem richt zich open en laagdrempelig naar familieleden en andere medebetrokkenen. De avond wordt telkens kort ingeleid met een thema dat mogelijk de tongen al kan helpen losmaken, maar het hoofdprogramma is het praatkaffee zelf: open gesprekken rond de verschillende tafels, waarin alle thema’s en verhalen welkom zijn.
met op 27/11 een inleiding rond: Stemmen horen (dr. Dirk Corstens) Stemmen horen neemt een belangrijke plaats in bij mensen met een psychotisch lijden. Maar is dit wel zo uitzonderlijk? En hoeft dit wel zo beangstigend of belemmerend te zijn? Dertig jaar geleden ontwikkelden Marius Romme en Sandra Escher (Maastricht) het project ‘stemmen horen’: een systematische aanpak van het fenomeen van ‘stemmen horen’ via een gestructureerd interview. Psychiater Dirk Corstens zet het werk van Escher en Romme verder. De ‘Maastrichtse benadering’ laat zich samenvatten tot: accepteren en betekenis geven aan stemmen. Dirk Corstens komt hierover spreken in praatkaffee psychose De Stem. Uit bevolkingsonderzoeken blijkt dat het horen van stemmen een ervaring is die bij twee tot zes procent van de algemene bevolking voorkomt. Stemmenhoorders die daarvoor psychiatrische hulp vragen, hebben een destructief communicatiepatroon met hun stemmen en ondervinden daar hinder van in hun dagelijks leven. Het behandelmodel gaat uit van het gegeven dat overweldigende ervaringen vaak ten grondslag liggen aan het ontstaan van stemmen. Een op herstel gerichte, systematische behandeling is vervolgens gebaseerd op het accepteren en leren omgaan met de stemmen, een relatie te leren leggen tussen de stemmen en de levensgeschiedenis, en de onderliggende emotionele problemen op te lossen. De Maastrichtse benadering gaat vooral uit van de betekenis die de stemmen hebben in relatie tot de persoonlijke levensgeschiedenis (‘making sense of voices’). Dirk Corstens doet veel klinisch werk en is in Nederland ook een voortrekker van de Open Dialogue visie. Naast dit praatkaffee, gaat op dezelfde dag ook een studiedag door over ‘stemmen horen’, met een workshop voor een beperkte groep. Meer info daarover op http://www.verbindendsprekenmetpsychose.com/studiedag-stemmen-horen-27-11-2018.html Na deze inleiding is er zoals altijd weer voluit tijd voor het praatkaffee zelf, met een ongedwongen babbel en drankje aan de tafels. welkom op dinsdag 27 november 2018 in De Valkaart, A. Rodenbachstraat 42, Oostkamp 18u30 deuren open – 19u start inleiding deelname gratis – vooraf inschrijven is niet nodig verder op het programma van De Stem, Praatkaffee Psychose: 29/01/2019 zorgmijders (in voorbereiding) 26/03/2019 (thema nog in voorbereiding) meer info op www.praatkaffee-destem.be |