ODA Open Dialogue Academie
Open Dialogue is op de eerste plaats een doelgericht systeem van psychiatrische zorg en behandeling, gebaseerd op 30 jaar voortdurend praktijkonderzoek. Daarbij wordt zo snel mogelijk verbinding en samenspraak met álle betrokkenen georganiseerd, brede gesprekken waarin open naar de verschillende ervaringen en perspectieven wordt geluisterd. Op die manier kan ook samen naar mogelijke doelen, krachten, hulpbronnen en andere oplossingen worden gezocht - en kan tijd en toekomst worden gewonnen.
Na het congres en de masterclass rond Open Dialogue in april 2016, wilden we als Zorgcircuit Psychose Noord-West-Vlaanderen met de opstart van een Open Dialogue Academie onze verdere ambities rond de principes en praktijk van Open Dialogue levendig houden. Om de praktijkervaringen te blijven voeden en ons gezamenlijk leerproces gericht verder te begeleiden, organiseerden we o.a. samenkomsten van een intervisiegroep en een leesgroep rond Open Dialogue. Op die manier kon al een stevige basis worden gelegd voor onze verdere plannen en concrete samenwerking hierrond.
Op 19 en 20 oktober 2017 organiseerden we een volgende tweedaagse met Jaakko Seikkula, inclusief workshops met andere Europese voortrekkers en praktijkvoorbeelden (Jim Wilson, Nina Saarinen, Wilma Boevink, Helle Vase Sørensen, Dorte Elleby en Stijn Vanheule), ter voorbereiding op verdere gerichte training rond Open Dialogue. Aanvullend bij het programma werden ook verschillende masterclasses georganiseerd, specifiek voor artsen, beleidsmakers en de Open Dialogue Academie. Na onze eerste verkenning, studie en praktijkwerk, was dit 2e congres 'Op weg met Open Dialogue' een belangrijke volgende stap. Samen met zo'n 450 anderen hebben we hiermee verdere inspiratie en extra daadkracht verzameld.
Meteen daarna, op maandag 23/10/2017 zijn we met onze pioniers en compagnons een nieuw hoofdstuk gestart, met verse prioriteiten: situatie per situatie, zoveel mogelijk met vereende krachten Open Dialogue praktijken leren waarmaken - en wat daarvoor nodig is.
Op vrijdag 9 november 2018 kregen we voor dit project ‘Op weg met Open Dialogue’ een Open Minds Award, als "duurzame innovatie naar een betere geestelijke gezondheidszorg en met betekenisvolle zorg voor elkaar". Dit betekent voor ons project een warme erkenning een krachtige extra aanmoediging.
INTERVISIEGROEP OPEN DIALOGUE
uitwisseling tussen de eerste voortrekkers rond de praktijk van Open Dialogue
info hier
LEESGROEP OPEN DIALOGUE
verdere verkenning rond de achtergrond en de kernprincipes van Open Dialogue, onder begeleiding van prof. dr. Stijn Vanheule
info hier
VERDERE UITDAGINGEN EN PLANNEN
uitbouw van Open Dialogue als een stevig systeem van zorg en behandeling in onze regio - gerichte opleiding en training van teams en andere partners - ...
info hier
ARTIKELS IN TIJDSCHRIFTEN
>> prof. dr. Stijn Vanheule schreef na ons congres in april 2016 een artikel in Psyche:
Vanheule, S. (2016) Omgaan met psychose via dialoog: over de open dialoogbenadering van Jaakko Seikkula. Psyche, 28 (2), 8-10
>> een artikel in Zorgwijzer van februari 2017, met een gesprek over onze verdere plannen rond Open Dialogue:
Open Dialogue - We moeten hulpverlening bij psychose niet enkel als een GGZ-probleem zien. Zorgwijzer 65 (2017), 14-15
>> een artikel in Psyche van september 2019, over een bezoek aan de Open Dialogue initiatieven in Aarhus, DK:
Open Dialogue - Open Dialogue en burgerschap in Aarhus, Denemarken. Psyche 31-3 (2019), 14-17
Vanuit de Britse NHS (National Health Service) wordt Open Dialogue momenteel sterk gepromoot, voortbouwend op het gedreven pionierswerk van enkele pilootprojecten.
Op de website Open Dialogue in the NHS werd in februari elke dag een vraag beantwoord over Open Dialogue; geïnteresseerden konden ook zelf een vraag posten:
http://opendialoguenhs.com/a-question-a-day-february-2017