studiedag op 27 november 2018
PZ Onzelievevrouw, Brugge
Werken met stemmen:
stemmen horen en hoe je er kan mee omgaan
de Maastrichtse benadering - accepteren en betekenis geven aan stemmen
dr. Dirk Corstens
dr. Dirk Corstens
een initiatief van het Zorgcircuit Psychose Noord-West-Vlaanderen
PROGRAMMA
Het project ‘stemmen horen’ van Marius Romme en Sandra Escher (Maastricht) ontstond zo'n dertig jaar geleden en leidde tot een systematische aanpak van het fenomeen ‘stemmen horen’ via een gestructureerd interview. Psychiater Dirk Corstens zet het werk van Escher en Romme verder. Dirk was voorzitter, en nu ondervoorzitter, van de internationale organisatie Intervoice (www.intervoiceonline.org).
Uit bevolkingsonderzoeken blijkt dat het horen van stemmen een ervaring is die bij twee tot zes procent van de algemene bevolking voorkomt. Slechts een derde deel van de mensen met hallucinaties voldoet aan de criteria voor een psychiatrische diagnose en van deze groep zoekt slechts een derde deel psychiatrische hulp. Dit betekent dat de meeste mensen die stemmen horen geen hulp nodig hebben en er kennelijk zelfstandig mee leren omgaan. Stemmen horen alleen is geen reden voor het stellen van een psychiatrische diagnose. Dit is in overeenstemming met epidemiologische gegevens.
Stemmenhoorders die daarvoor psychiatrische hulp vragen, hebben een destructief communicatiepatroon met hun stemmen en ondervinden daar hinder van in hun dagelijks leven. Vanaf 1987 is er een behandelmodel ontwikkeld dat uitgaat van het gegeven dat overweldigende ervaringen vaak ten grondslag liggen aan het ontstaan van stemmen. Een op herstel gerichte, systematische behandeling is vervolgens gebaseerd op het accepteren en leren omgaan met de stemmen, een relatie te leren leggen tussen de stemmen en de levensgeschiedenis, en de onderliggende emotionele problemen op te lossen. De Maastrichtse benadering gaat vooral uit van de betekenis die de stemmen hebben in relatie tot de persoonlijke levensgeschiedenis (‘making sense of voices’).
Dirk Corstens geeft hierover op dinsdag 27 november 2018 een workshop/studiedag. Tijdens de studiedag zal er veel interactief gewerkt worden met o.a. interviews met stemmenhoorders.
Gezien de interactieve werkvorm is het aantal deelnemers beperkt tot 40 personen.
’s Avonds houdt dr. Dirk Corstens ook de inleiding in praatkaffee psychose De Stem.
PRAKTISCHE INFO
- de workshop/studiedag richt zich tot stemmenhoorders, naasten en cliënten, professionelen en geïnteresseerden
- er is plaats voor 40 mensen
- zaal Perspectief in PZ Onzelievevrouw, Koning Albert I-laan 8, Brugge.
- dinsdag 27 november 2018
- onthaal vanaf 8u30
- interactieve sessies 9-12u en 13-16u
- koffie, thee en water
- voor lunch kan je zelf iets meebrengen, kopen in de buurt of je kan bij de ontvangst tegen betaling een dagschotel, koude schotel of broodje bestellen die dan in de cafetaria geserveerd zal worden
- professionelen betalen € 25, anderen betalen € 15
- eventuele vragen kan je mailen naar [email protected]
- inschrijven via het inschrijvingsformulier (als je kan deelnemen krijg je een uitnodiging tot betalen, pas dan is je inschrijving definitief)
De presentatie van dr. Dirk Corstens voor deze studiedag kan je intussen hier downloaden.